Robotok segítségével történő trédelés nem feltétlenül jelent teljes automatizálást. Természetesen lehet ezzel a módszerrel is dolgozni, de a legtöbb manuális kereskedő előszeretettel használ félautomata robotokat, egyéni indikátorokat, szkripteket. Mára a tőzsdére specializálódott programozók nélkülözhetetlen szereplői lettek a tréder szakmának, még azok számára is, akik nem használnak semmilyen expertet – mivel minden platformot informatikusok készítenek. 

Stratégiák programozása

Radulovic Attila

radu kepA nevem Radulovic Attila (Radu). 2009-ben kerültem közelebbi kapcsolatba az online kereskedelemmel. 2010 óta létezik a blogom, mellyel a magyarországi kereskedőket segítem. Tevékenységemmel a MetaTrader4-es kereskedőprogramok fejlesztésére specializálódtam, továbbá minőségi tájékoztató- és oktatóanyagokkal támogatom azokat, akik a MetaTrader4 platform segítségével kereskednek. Szeretek alkotni és az emberekkel kommunikálni. A programfejlesztésben megtaláltam mind a kettőt. Alkotok, mert létrehozok egy jól működő és megbízható egyedi terméket, de ennek a folyamatnak szerves része az ügyféllel való kommunikáció és kapcsolattartás – mivel egyedi igényeket szolgálok ki, illetve valósítok meg.
Fontos számomra, hogy a siker felé vigyem azokat az embereket, akik hozzám fordulnak az elképzeléseikkel. Ha szakmai tapasztalatom alapján úgy látom, hogy az elképzelt robotprojekt nem válthatja be az ügyfél reményeit és elképzelését, akkor inkább lebeszélem róla, vagy módosításokat javaslok a fejlesztésben. Hiszem, hogy léteznek nyereséges kereskedők és nyereséges stratégiák, bár az odáig vezető út nem könnyű, ezért kompetens szakemberekkel együttműködve szeretnék jót és minőségit adni. Gáborral az együttműködés a fentiek jegyében jött létre. Örülök, hogy általa hozzátok is eljuthatnak a számotokra hasznos tartalmak, az én olvasótáborom felé pedig közvetíthetem az ő professzionális anyagait.
 

Milyen programokat tudok elkészíteni?

Gyakorlatilag a platformon elérhető összes program (szkript, indikátor, expert advisor) elkészítését vállalom határidőre, mql4 programozási nyelven.
(A határidő – mint a kivitelezés többi paramétere – előzetes megbeszélés kérdése!)
 

Hogyan lesz egy stratégiából expert advisor?

Általában ha van egy stratégiád, annak van egy forrása: vagy saját, vagy egy idegen ötlet bizonyos mértékű módosított verziója. Ha az ember úgy érzi működik a stratégiája, akkor rengeteget tesztel vele úgymond “kézzel”. Ha ezen a ponton még nem vagy túl, akkor indulásként mindenképpen ezt javaslom. Kivétel ez alól, ha már az alapstratégiád is annyira bonyolult, hogy gépiesített backteszt (visszateszt) nélkül nem tudsz érdemi eredményeket kapni.
 
Ha tehát saját stratégiád már – szerinted – működőképes, akkor elképzelhető hogy érdemes automatizálni. Ebben az esetben azt várod az automatizációtól, hogy a te stratégiádat folyamatosan és pontosan végrehajtva a következőket generálja:
 
  • gyorsabb és pontosabb működés

  • több kötés (a robot nonstop tud működni)

  • könnyebb visszatesztelhetőség

  • egyszerűbb használhatóság (pl. több pozíció esetén jövőbeli robotod könnyebben állít csúszóstopot, mint te kézzel)

 
Természetesen az is előfordulhat, hogy a kész robot nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Mit jelent ez? Azt, hogy habár a robot 100%-ig azt csinálja, amit te akarsz hogy csináljon, de maga a stratégia mégsem működik valamiért. Ebben az esetben folyamatos és többszöri módosítás válik szükségessé, aminek során igyekszem gyors és segítőkész kivitelezőként részt venni. Jómagam a robotod működési pontosságáért vagyok csak felelős, a sikerességéért természetesen nem.
Út közben te döntöd el, hogy elfogadod-e saját tapasztalataimat és véleményemet a kivitelezéssel kapcsolatban.
 
 
Amennyiben felkeltettem érdeklődésedet, keress meg és beszélgessünk – aztán el fogod tudni dönteni, hogy mennyire lehet számodra is hatékony és eredményes együttműködésünk!
 
 

  Vélemények a munkámról

velemenyek a munkamrol
"Nemzetközi színvonalú szakember. Csak ajánlani tudom."GULYÁS MÁRTON, BUDAPEST (EXPERT)
"Egy egy beszélgetés alakalmával többet lehet tőle tanulni mintha egész nap a neten böngésznél."CS. CSABA, MAROSVÁSÁRHELY (EXPERT)
"Aki robotot szeretne, Radunál megfelelőbb személyt nem is találhat!"      B. BÁLINT, BALATONBOGLÁR (EXPERT)
0
0
0
s2sdefault